Възрастен мъж със симптоми на инсулт чака линейка цели два часа и

...
Възрастен мъж със симптоми на инсулт чака линейка цели два часа и
Коментари Харесай

Мъж с инсулт чака линейка два часа и половина заради липса на екипи

Възрастен мъж със признаци на инсулт чака линейка цели два часа и половина в София. Вчера преди обяд Ирина Костова се обажда на телефон 112, тъй като здравето на 80-годишния ѝ дядо се утежнява.

„ Не може да върви, като се чух с него открих, че има проблем и с говора. По никакъв метод нямаше по какъв начин да го придвижа сама към доктор “, споделя Ирина пред БТВ. Докато чакат, звъни на телефон 112 още два пъти.

„ След  два часа и половина кола за спешна помощ пристигна. Това ме възмути най-вече - като стартираме от отношението на диспечерската и стигнем до това, че незабавната помощ пристигна след два часа и половина “, възмутена е Ирина.

От незабавната помощ в София обясниха, че колата за спешна помощ е пристигнала в 13:28 часа, защото екипът от филиала в Нови Искър, който обслужва и Войнеговци, е транспортирал различен пациент с риск за живота към София.

„ За съжаление линейката е предходна през три лечебни заведения, където е отказано пациентът да бъде признат. И чак в четвъртата болница екипът е съумял да го хоспитализира. Това е изгубило много време. В момента, в който го хоспитализират, незабавно потегля към Войнеговци “, изяснява представителят на ЦСПМ-София Катя Сунгарска.

Заради подозрения за инсулт мъжът е превозен до Втора градска болница. Там е прегледан и проучен, само че в следствие отхвърля банкет. В този миг различен пациент е чакал същата кола за спешна помощ над час. Причината - в Нови Искър има единствено един дежурен екип, а в цяла София - 11 при 229 повиквания за промяната.

„ Това е почти на всяка 30 секунди по едни сигнал. При нас към този момент кадровият недостиг към този момент не е тежък, както говорихме за него до момента, а става нечовечен “, регистрира още Катя Сунгарска.

Юристи изясняват, че страната не е подсигурила задоволително медици, които да се образоват в областта на незабавната медицина и това е огромен пропуск.

„ Когато и да се направи тази промяна, ще е закъсняла. Изгубихме човешки животи, запаси и лекари поради бездействието на страната. Не сме имали министър, който да не споделя, че това е приоритет в опазването на здравето, само че не сме имали и подобен, който да постави нужната грижа, с цел да промени каквото и да било в тази посока “, изяснява юристът по здравно право Мария Петрова.

От здравното министерство обявиха, че организират дългогодишна политика за привличане на медици -  с нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията. Само в столичната незабавна помощ обаче незаетите места са 160  към края на май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР